Zettips filterkoffie

Filterkoffie is een verrijking in smaak en relatief simpel in gebruik. Toch zijn er enkele punten waar je op moet letten voor een optimale smaakbeleving. Hieronder hebben we een paar handige punten op een rijtje gezet voor iedereen die het maximale uit zijn filterkoffie wil halen.

  1. De versheid van de koffie die je gebruikt: gebruik je oude muffe koffie, dan zal je geen lekker bakkie terugkrijgen. Zorg ervoor dat je verse koffie gebruikt voor optimaal genot. Drink je niet heel veel koffie? Koop dan kleinere hoeveelheden, of maak gebruik van onze abonnement service en bespaar geld terwijl je koffietijd steeds leuker wordt.
  2. Het bewaren van koffie is ook zeker iets dat je niet wilt verwaarlozen. Bewaar je de koffie niet goed, dan zal de kwaliteit sneller kelderen dan je werkmotivatie op vrijdagmiddag. Zorg dat je je koffie in de originele verpakking in een vochtarm en luchtdicht blik bewaart. Tightvacs zijn uitstekend voor het vers houden van je koffie.
  3. De maling heeft ook effect op de versheid. Gemalen koffie verliest namelijk snel haar versheid. Om deze reden is het beter om koffiebonen aan te schaffen, en deze zelf te malen met een goede maler. Houd wel in de gaten dat je de juiste maling grofte aanhoudt voor jouw koffiestijl.
  4. Een vuistregel voor filterkoffie: één kopje koffie is goed voor ongeveer 12 gram vers gemalen koffie tegen 200 ml aan vers water (zet je twee kopjes dan wordt het 24 gram versus 400ml enzovoorts). In schepjes is het gemiddeld genomen 1 afgestreken schepje per kop koffie. Als je geen schepje hebt, gebruik dan een afgestreken eetlepel. Idealiter maak je gebruik van een weegschaal.
  5. We gaan ervan uit dat iedere koffieliefhebber dit wel doet, maar zorg ervoor dat je koffiezetapparaat schoon is! In een vies apparaat zitten nog oude muffe restjes die de smaak van jouw vers gemalen bonen sterk kunnen beïnvloeden. Hardheid van het water heeft ook gevolgen voor de smaak. In hard water zitten carbonaten. Carbonaten neutraliseren de fijne koffiesmaken, dit wil je zeker niet hebben. Probeer altijd zoveel mogelijk zacht en gefilterd water te gebruiken, dit helpt niet alleen bij de smaak van je koffie, maar ook bij de levensduur van je koffiezetapparaat.
  6. Houd er rekening mee dat als je lekker verse koffie hebt gezet en op de hierboven genoemde punten hebt gelet, je er nog niet bent. Als je meer koffie zet dan een bakje in één keer dan moet je erop letten je koffie niet te lang op een warmhoudplaat te laten staan. Dit maakt zelfs de lekkerste en zoetste koffies bitter van smaak en dat is natuurlijk zonde van al je werk. Wil je je extra koffie goed bewaren, maak dan gebruik van een voorverwarmde thermoskan. Dit kan tot 2 uur met goed behoud van warmte en smaak. Heb je een echt goede thermoskan dan kan de tijd zelfs verdubbelen! Houd er rekening mee dat hoe langer je de koffie in een thermoskan bewaart, hoe meer de smaak kan veranderen. Enkele graden in temperatuurverschil kan de smaak al significant vervormen. Het lang bewaren van gezette koffie heeft overigens ook een negatieve invloed op de aciditeit (zuurgraad).
  7. Bij filterkoffie zal het helpen wanneer je de papieren filters eerst even warm voorspoelt voor je het zwarte goud gaat zetten. Dit zorgt ervoor dat het filter schoon wordt gespoeld van eventuele vezeltjes en andere bijsmaakjes.
  8. Voordat je kunt genieten van je kunstwerk, willen we je wel nog adviseren de koffie even door te roeren. Het eerste beetje koffie dat door het filter loopt, is namelijk sterker dan het laatste beetje koffie.
Tags:
Deel
Naar top