
Je hebt heerlijke koffiebonen van Kaminto, maar hoe ga je hier mee om?
Een groot gedeelte van je koffiebelevenis vloeit voort uit het zetten. Uitstekende koffie kan bitter en grauw smaken indien niet goed gezet, de koffie is dan in feite “verpest” en dit gebeurt helaas veel vaker dan je zou denken. Vrees niet! Kleine aanpassingen kunnen je ervaringen significant verbeteren. Heb je bijvoorbeeld als eens gedacht aan het vervangen van de maalschijven in je koffiemachine? De maling heeft sterke invloed op de smaak overdracht.
In dit artikel zullen we een aantal veelvoorkomende verbeterpunten bespreken, dus neem een bakkie en ga er lekker voor zitten!
Laten we beginnen met de houdbaarheid. Op alle eetbare producten staan THT-datums, dit staat voor ten minste houdbaar tot. THT-datums zie je vaak terug in de supermarkt. Koffie daarentegen meldt vaak een branddatum, maar wat houdt dit precies in? Voordat koffie wordt gedronken, wordt deze gebrand of geroast zoals vele barista’s of koffiebranderijen het noemen. Denk hierbij aan een soort openhaard waar je marshmallows boven roostert. De functie van het roasten is het activeren van de smaak, zodat alle aroma’s en smaken vrijkomen. Je denkt nu natuurlijk, gaaf! Maar er is wel een keerzijde. Geroaste koffie heeft een zogenaamde kwaliteit levensduur. Dit houdt in dat de koffie op een gegeven moment zijn aroma en diepgang in smaak verliest. De vuistregel is dan ook: hoe verser de koffie gebrand is, hoe intenser de aroma en smaken, en dus ook de belevenis. De gemiddelde levensduur voor gebrande koffie is om en nabij 3 maanden.
Maar dan zijn we er nog niet. Het is ook van belang dat je de koffiebonen goed bewaart.
Dit moet droog en luchtdicht gebeuren; zuurstof heeft namelijk een effect van veroudering op gebrande bonen. Om de hierboven genoemde reden wordt geadviseerd geen grote hoeveelheden aan bonen in één keer aan te schaffen. Zorg dat je niet meer dan 2 weken aan koffiebonen voorraad in huis houdt voor optimaal genot!
De volgende stap is de maling. Elke bonensoort en zetmethode heeft een bepaalde ideale maalgraad. Maalgraad staat open ter experimentatie maar houd voor het begin de volgende malingen aan: cafetière zeer grof (oogt als tafelzout), filter/snelfilter koffie een beetje grof (denk hierbij aan gemalen peper), mokkapot een beetje grof/fijn (geen zorgen bij kaminto malen we uw mokkapot bonen voor u met passie en liefde), espresso fijn (denk hierbij aan tafelzout) en Turkse koffie zeer fijn (deze is zo fijn dat het stof is). Een handig weetje, een grove maling zorgt voor meer zure smaken terwijl een fijnere maling voor meer bittere/sterkere smaken zorgt.
Zorg ervoor dat je een goede koffiemolen hebt, want dat is misschien wel het belangrijkste instrument in het hele proces! Hoe verser de maling, hoe beter de koffie zal zijn. Dus check zo nu en dan ook je maalschijven zodat deze schoon en goed hun werk blijven doen. Maalschijven gaan niet oneindig lang mee, en moeten eens vervangen worden (hoe lang de schijven meegaan is afhankelijk van de kwaliteit van de schrijven en hoe vaak ze aan het werk gezet worden).
Nu we de bonen en de maler gehad hebben, gaan we verder naar het water. Koffie is immers grotendeels water met een smaakje. Zorg ervoor dat je water altijd vers en koud is. Lang stilstaand water krijgt een rare smaak en kan een bron van bacteriën zijn.
Heb je weleens gehoord over grammage? Misschien heb je een barista daar ooit wel eens wat over horen zeggen. De grammage is de verhouding tussen koffie en water. Dit is afhankelijk van het type koffie en de zetmethode. Hoe hoger het grammage, hoe krachtiger de koffie. Een doorsnee kopje koffie bevat 8 tot 10 gram aan koffiemaling.
Mocht je ervoor kiezen slow koffie te zetten, dan moet je goed in de gaten houden welke temperatuur het water heeft voordat je het uitschenkt bij de maling. In tegenstelling tot thee moet je nooit kokend water op gemalen koffie schenken, dat is niet goed voor de smaak. De beste temperatuur is tussen de 92 en 96 °C.
Niet iedereen heeft de tijd om een slow koffie te zetten iedere ochtend. Maar koffie kun je ook niet te gehaast zetten, want het water heeft een bepaalde tijd nodig om de verschillende oplosbare stoffen uit de gemalen koffie te onttrekken. Dit noemen we extractie. De maalgraad is bepalend voor de doorlooptijd en de extractie. Hoe grover de koffie gemalen is, hoe korter de doorlooptijd is. Als de maling fijn is, dan is er een langere contacttijd met een hogere extractie.
Bij filterkoffie is de optimale zettijd 5-6 minuten. Een langere periode betekent dat er meer bittere stoffen worden “uitgespoeld”. Bij een te korte zettijd is er kans dat de aromastoffen niet voldoende geëxtraheerd zijn. Verder is het ook afhankelijk van de hoeveelheid water, de temperatuur, de druk en de structuur van het filter. Houd hier dus rekening mee als je experimenteert bij het zoeken naar jouw ideale koffie
Probeer verschillende zetmethoden, je zult merken dat je steeds een ander bakkie krijgt met dezelfde bonen. Verwarm ook je koffiekopje voor je de koffie zet, zo blijft je koffie langer warm en dit komt de cremalaag ten goede. Wees je er wel van bewust dat met de hierboven genoemde punten je de koffie eigenlijk niet meer kan laten staan… En dat is maar goed ook, want nogmaals: hoe verser de koffie, hoe sterker het aroma en hoe intenser de smaak.
Veel drink plezier!