
Zettips cafetière
Een cafetière, klinkt best chic toch? Het is een franse zetmethode die wordt gebruikt voor slow coffee en filterkoffie. Maar wat is een cafetière eigenlijk en hoe gebruik je hem?
Een cafetière bestaat vaak uit een glazen pot met een metalen filter en een stalen frame. Tegenwoordig is een cafetière in veel soorten en maten te krijgen, maar ze werken allemaal hetzelfde. Water komt voor een langere tijd in contact met gemalen koffie, waarna het in de cafetière gefilterd wordt. Dit geeft de cafetière een geweldige smaakbelevenis. Het resultaat van deze zetmethode is sublieme koffie met een zachte body en een romig gevoel in de mond. Dit komt omdat de metalen filters niet alle vetten van de maling tegenhouden tijdens het filteren. Dit biedt een extra smaakbelevenis die bij andere methodes verloren gaat. Er is wel een keerzijde hieraan: het kan zo zijn dat er wat filtermaling (koffiedik) langs het filter slipt, wat de koffie een beetje korrelig kan maken. Gelukkig zijn de korreltjes zwaarder dan de koffie zelf en zullen ze naar de bodem zakken.
Ondanks dat een cafetière ontzettend simpel is, hebben we hieronder toch enkele aandachtspunten verzameld.
- Een cafetière is een uiterst vergefelijke zetmethode, die tot experimenteren uitnodigt. Iedereen kan deze zetmethode gebruiken aangezien het nagenoeg geen kennis en ervaring vereist. Houd er wel rekening mee dat bij deze zetmethode vanwege het metalen filter het stofje cafestol in de koffie aanwezig blijft. Cafestol heeft bij hoge inname een cholesterol verhogend effect. Oppassen dus!
- De maling voor cafetière is relatief grof. Denk hierbij aan tafelzout. De reden hiervoor is simpel: een te fijne maling zal door het filter heenlopen wat een modderig drankje als resultaat geeft, zeker niet gewenst!
- Qua aantal gram is een goede vuistregel dat je 18 gram cafetière maling op 250 ml zacht en zuiver water gebruikt. Uiteraard kan je deze verhouding aanpassen naar eigen smaak of zetgrootte.
- De cafetière wordt ook vaak voor slow coffee gebruikt. Dat komt omdat deze zetmethode ongeveer 4 minuten nodig heeft voordat alle smaken zijn getrokken en de koffie is “gezet”. Je kunt hiermee experimenteren door hem langer te laten trekken, maar doe dit niet te lang. De koffie te lang laten trekken heeft een negatief effect op de smaak.
- Een goede temperatuur voor een cafetière ligt tussen de 90 en 94 graden Celsius. Mocht je geen temperatuurmeter hebben, kook dan water en laat het een minuut staan voor je het in de cefetière schenkt.
- Tijdens het schenken van het water is het belangrijk dat al de koffiemaling door het water wordt geraakt. Draai de cafetière daarom tijdens het schenken zodat heel de pot wordt geraakt.
- Zodra het trekken een minuut op gang is, helpt het vaak om de koffie even door te roeren om de smaak goed te verdelen. Als je hebt geroerd, moet je nog even 3 minuten wachten voor het trekproces klaar is.
- Wanneer de 4 minuten voorbij zijn, plaats je de deksel en het filter op de cafetière en druk je deze geleidelijk zonder teveel kracht naar beneden. Doe je dit te gehaast, dan zal er koffiedik langs de randen naar boven kunnen glippen. ‘Slow is smooth and smooth is fast’ is een filosofie die perfect past bij deze zetmethode. Geloof me: je wil na al deze moeite het niet te snel afronden, om vervolgens een modderig kopje koffie te drinken.
- Als je alle punten hierboven doorlopen hebt, is het eindelijk zo ver. Je kunt nu je geweldig volle en romige koffie uitschenken en profiteren van de tijd die je erin hebt gestoken in smaak en diepgang. We gaan ervan uit dat je de koffie niet meer kunt laten staan en direct opdrinkt, maar indien je toch wat wilt bewaren is een goede thermoskan de beste optie!