Espresso Martini classic (EsMa)

De espresso Martini, ookwel vaak Esma genoemd is misschien wel de meest universele sluiter van een goede avond/maaltijd. Dessert, koffie en Digestief in één, Dick Bradsell is de birtse bartender die je voor deze sublieme cocktail mag bedanken. De legende van deze cocktail verteld ons dat Dick deze cocktail heeft bedacht voor een toekomstige supermodel in het jaar 1983. Hij maakte haar drank door het mixen van Vodka, suiker, koffie likeur en een goede shot espresso welke hij vers maakte van de espressomachine naast zijn werk station. De eerste naam van dit brouwsel was dan ook “Vodka espresso” maar deze naam werd laten omgedoopt naar Espresso Martini. Ondanks het feit dat een echte Martini Gin en Vermouth moet bezitten kregen vele dranken het achtervoegsel “Martini” tijdens de nineties, de creatie van Dick is hierop geen uitzondering, hoe je hem ook wilt noemen de Espresso Martini is onmisbaar anno 2023, cheers Dick! Wil je graag van deze koffie genieten maar heb je dieet beperkingen? Geen zorgen, deze heerlijke koffie is simpel lactosevrij en suikervrij te maken zodat iedereen ervan kan genieten.

Een heerlijke espresso martini classic, de klassieke esma zoals het begon!

-Recept-

Wat heb je nodig:

 

 • 30 ml Kahlua koffielikeur
 • 30 ml Smirnoff No 21.
 • 30 ml Verse espresso naar smaak
 • 3 goed ruikende koffieboontjes
 • 5 ml Monin Sucre de Cannes/Rietsuiker siroop (optioneel)
 • Ronde ijsblokjes (deze smelten minder snel), normale ijsblokjes werken ook
 • Cocktailshaker
 • Martiniglas of Coupette glas

Aan de slag:

 1. Zet je Martini/Coupette glas minimaal 15 van te voren in de ijskast/vriezer om goed koud te worden. Dit zorgt ervoor dat de Espresso Martini langer koud blijft en de schuimlaag niet wegsmelt. Voeg alle dranken toe samen in de shaker, de espresso mag warm zijn maar wij adviseren deze eerst een minuut te laten afkoelen om het ijs minder snel te laten smelten. Hou je van zoete Esma’s? dan mag je hier de Monin Sucre de Cannes (Rietsuiker siroop) bij doen, is zoet niet jouw smaak of past een suikervrije optie beter in je dieet? Laat dan de siroop weg!
 2. Doe de shaker goed dicht en begin met goed hard schudden zodat alles goed door elkaar mengt. Dit zal ongeveer 10-15 seconden duren.
 3. Open de shaker en doe de ijsblokjes erbij en sluit de shaker weer goed. Shake nu de beker nogmaals goed en hard door elkaar, deze stap is vitaal voor de schuimlaag dus geef het een goede samba! Blijf schudden tot je shaker helemaal beslaat, dit zal ongeveer 30 seconden duren. Check na het schudden of je een mooie schuimvorming hebt, indien dit niet het geval is moet je nog even door schudden.
 4. Pak je Martini/Coupette glas uit de ijskast/vriezer en zet een ice strainer op de shaker zodat je de cocktail kan gieten zonder het ijs. Als je het goed hebt gedaan zal je aan het einde van de shaker de schuim tegenkomen, giet deze goed uit en gebruik een kleine lepel indien nodig.
 5. Voor de garnering zorg je ervoor dat je (indien van toepassing) alles dat je hebt gemorst weg dept en leg je de 3 koffiebonen zorgzaam boven op de schuimlaag.
 6. Tada! Nu zou je een heerlijke classic Espresso Martini moeten hebben!

Golden Rules:

Het maken van de perfecte Espresso Martini is te herleiden aan de een paar gouden regels die je helpen de smaak op sublieme wijze tot leven te brengen in een glas vol plezier.

 

Rule 1:

Verse espresso:

Gebruik altijd een goede en verse espresso, de smaak van de koffie heeft wel degelijk impact op de smaak in deze cocktail dus gebruik goede vers gebrande koffiebonen, welke koffiebonen is vrij ter interpretatie van jouw smaakprofiel dus ga zeker experimenteren! Zorg ervoor dat zodra de espresso is gezet deze eerst een beetje afkoelt voor je begint met mixen om het smelten van de ijsblokjes te vertragen en een waterige smaak te voorkomen.

 

Rule 2:

Shaken, Not stirred!:

Net zoals de charismatische James Bond altijd zegt “shaken, not stirred” voor zijn Martini cocktail moet een Espresso martini hard worden geschud en niet worden geroerd, bij de Martini cocktail  is het schudden voor het verspreiden van de olie van de olijven maar bij de Espresso Martini is het juist voor de schuimlaag (ookwel crema genoemd). Het meest bevredigende deel van een goede Espresso Martini is de crema; de schuimige, zijdeachtige laag van strakke belletjes die op de kop van de cocktail zit. De natuurlijke oliën in de koffie moeten samen met luchtbellen het delicate schuim vormen, en de beste manier om dit te bereiken is door de koffie goed hard te schudden.

 

Rule 3:

Suiker is smaak gebonden:

Voor vele is het begrip suiker een variabel, test altijd meerdere zoetheiden uit door te spelen met de Siropen. Voor ons basis recept adviseren we 5ml suiker siroop te gebruiken maar probeer zoveel mogelijk aan te passen aan de voorkeuren van je gezelschap, de lekkerste Espresso Martini is de gene waar iedereen van kan genieten! 

 

Rule 4:

Goede Vodka:

Aangezien een Espresso Martini voor een groot gedeelte bestaat uit Vodka zou het geen verrassing moeten zijn dat de kwaliteit van de vodka een grote impact heeft op het resultaat van al je werk. Hoewel de “perfecte” vodka voor iedere persoon iets anders kan betekenen zijn we het wel allemaal eens dat een goede kwaliteit vodka bestand is tegen de koffie en iets anders aan het smaakprofiel toevoegt dan alleen het alcoholgehalte. De zuivere smaak van Smirnoff nr. 21, met zijn subtiele hints van peper en houtskool, maakt volgens ons een uitstekende keuze om te gebruiken in een Espresso Martini.

 

Rule 5:

Presentation is key:

Edward Gibbon zei ooit “our work is the best presentation of our capabilities”. Dit zelfde principe is ook van toepassing op cocktails dus zeker je best om de smaken respect te doen met een mooie presentatie! Van oudsher werden Espresso Martini’s in een Martini glas geschonken maar vandaag de dag word een Coupette glas vaker gebruikt om de ronding van de rand de crema laag veel beter laat zien en als een barrière fungeert om het morsen te verminderden (tip probeer een Coupette te vinden met een mooi design om de cocktail een luxer/elegantere uitstraling te geven). Als traditionele afwerking worden er 3 koffiebonen boven op het schuim gelegd om de aroma van de koffie verder te versterken (tip: gebruik warme/vers gebrande koffiebonen voor een sterker aroma en kies een koffieboon die een vol aroma bied als garnering ongeacht of je deze koffieboon ook voor de espresso hebt gebruikt!). Mocht je nog verdere inspiratie hebben met betrekking tot de afwerkingen hopen wij ook zeker dat je die doet en naar ons toestuurt op social media! Of het nou gaat om cacao poeder, gedroogde bloedsinaasappels of ster anijs pods, met cocktails is een hoop mogelijk dus laat de creativiteit maar vloeien! 

Wij hopen dat deze Classic Espresso Martini een geweldige basis bied om zelf mee te experimenteren, probeer bijvoorbeeld eens een vanille vodka of maakt hem Irish door een whisky te gebruiken in plaats van Vodka! Disclaimer, hoewel de Classic Espresso Martini onweerstaanbaar lekker is bevat deze wel alcohol en adviseren we deze cocktail met maten te drinken en pas vanaf 18 jaar. De wereld ligt aan je voeten, neem de stap en maak plezier om van te genieten.

Naar top