Irish Cream Cold Brew

Misschien heb je hem wel eens voorbij zien komen bij Starbucks aangezien ze deze mix koffie sinds 2019 op het menu hebben staan. De Irish Cream Cold Brew is wellicht wel de ultieme ochtend starter of een solide ‘pick-me-up’ in de middag tijdens de winter, feestdagen en zelfs de lentedagen. Deze heerlijk romige koffie is ook nog eens super simpel thuis te maken! De Irish Cream Cold Brew kan je eigenlijk als het onschuldige jongere nichtje van de Irish Coffee beschouwen, deze cocktail is namelijk net zo romige maar heeft de Ierse whisky achterwegen geladen en word aangevuld met een vleugje vanille. Deze koffie lijkt op het eerste gezicht best onschuldig maar vergis je niet, door het gebruik van cold brew koffie is het cafeïne gehalte evenals de smaak intensiteit veel hoger dan een normale koffie en door de volle room kan deze koffie voor sommige mensen een beetje aan de zware kant vallen maar ‘that first sip’ is het zòòòòòò ontzettend waard! Ben jij al benieuwd naar hoe je dit drankje zelf kan maken? Lees dan snel verder! Wil je graag van deze koffie genieten maar heb je dieet beperkingen? Geen zorgen, deze heerlijke koffie is simpel lactosevrij en suikervrij te maken zodat iedereen ervan kan genieten.

Een heerlijke stevige en romige cold brew koffie.

-Recept-

Wat heb je nodig:

 

 • 240 ml Kaminto Tunki Cold Brew koffie (al voorgekoeld bewaard)
 • 20 ml Monin Irish Cream Syrup (gebruik je een doseer pomp? 1 shot/pomp is 10 ml dus heb je 2 pompjes nodig) * een suikervrije optie is beschikbaar indien gewenst.
 • 20 ml Monin Vanilla Syrup (gebruik je een doseer pomp? 1 shot/pomp is 10 ml dus heb je 2 pompjes nodig) * een suikervrije optie is beschikbaar indien gewenst.
 • 60 ml Verse slagroom * voor lactosevrije opties adviseren we de Alpro opklopbaar whipping.
 • Cacao poeder
 • Kleine ronde ijsblokjes (deze smelten minder snel), normale ijsblokjes of crushed ijs werken ook
 • Bar lepel of gelijkwaardige lange dunne lepel
 • Cocktailshaker (optioneel)
 • Een goede mixer voor de room (vertrouw ons, dit is zoveel beter dan een hand melkopschuimer of een garde)
 • Longdrink glas of gelijkwaardig van 450 ml

Aan de slag:

 1. Zet het longdrink glas minimaal 15 van te voren in de ijskast om goed koud te worden.
 2. Neem de Verse slagroom, doe hier de Monin Vanilla Syrup bij en klop het samen op tot een dikke, lobbige room zodat het nog vloeibaar is maar minder vloeit dan de koffie, dit is belangrijk voor het op de koffie blijven liggen bij het serveren van de Irish Cream Cold Brew Coffee. De room moet een beetje lijken op niet genoeg of half doorgeklopte slagroom. Zet de room in de ijskast zodat het een goede koude body krijgt. *kies bij deze stap voor de lactosevrije en/of suikervrije variant indien dit beter aansluit bij jouw dieet.
 3. Neem het glas uit de ijskast en doe het ijs, de cold brew coffee en de Monin Irish Cream Syrup in het glas en meng alles goed samen (als je kiest voor het gebruik van een shaker dan kan je ervoor kiezen alles in de eerst in de shaker te doen en goed door te schudden voor je het in het longdrink glas giet). *kies bij deze stap voor de suikervrije stap indien dit beter aansluit bij jouw dieet.
 4. Nu alles in het Longdrinkglas zit kan je goed inschatten of je genoeg ijs bij je koffie hebt zitten, je moet nog ongeveer 3 a 4 centimeter aan vrije ruimte hebben voor de room, maak aanpassingen door ijs toe te voegen of eruit te halen waar nodig en maak het glas schoon van enig morsen.
 5. Haal de room uit de ijskast en giet/lepel het voorzichtig over de koffie zodat het aan de bovenkant van het glas blijft liggen, een beetje zakken is prima maar het moet niet vermengen (mocht je moeite hebben met het room boven aan de koffie te houden moet je het nog iets langer doorkloppen om iets dikker te maken).
 6. Ter afronding neem je het Cacao poeder en strooi je beetje over de room aan de bovenkant als garnering. Mocht je nog meer ideeën hebben ter ‘finishing touch’ zien we die graag tegemoet op onze social media! Zo kun je ook wat witte en/of melk chocolade schaven boven de room evenals een Lotus speculoos koekje en als je de Irish Cream Cold Brew in de herfst drink kan je het wat knusser laten ruiken door wat verse nootmuskaat of kaneel over de room te strooien.
 7. ‘and there you have it!’ een heerlijke Irish cold brew coffee zoals die van Starbucks! Houd er wel rekening mee dat de smaak licht kan afwijken wegens de gebruikte koffie in de Cold Brew, aangezien dit het grootste gedeelte van de koffie is heeft het veel impact op de smaak in het eindresultaat.

Een paar belangrijke voetnoten:

 • Probeer eerst goed vast te stellen welke koffie zich het best ontleent voor jouw cold brew, wij hebben gekozen voor een sterke cold brew gemaakt van onze Kaminto Tunki (een gerenommeerde medium roast Peruviaanse koffie met een goed gebalanceerde en complexe licht zoete cacao achtig smaak profiel, door de lage zuurgraad van deze koffie word die niet bitter tijdens het cold brew proces terwijl hij al de cafeïne en chocolade tonen vrijgeeft). Het recept voor onze cold brew vind je hier.
 • Deze koffie word voor Nederlandse begrippen best zoet gemaakt, mocht dit je niet liggen kan je altijd experimenteren met het vervangen van de Monin Vanilla Syrup met ongezoete Vanille extract (hoeveelheid afhankelijk van sterkte maar 2 a 3 druppels is een goed begin omdat dit meestal best sterk geconcentreerd is). Van de Monin Irish Cream Syrup is er ook een suikervrije variant beschikbaar indien dit beter bij jouw smaak/dieet past.
 • Zorg ervoor dat je echte verse slagroom gebruikt omdat melk (ook de volle melk variant) niet genoeg vet en proteïne bevatten om goed opgeklopt te kunnen worden tot de juiste vloeibaarheid voor deze koffie.
 • Neem voor het cacao poeder echte 100% cacao poeder en geen chocolade melk poeder om een echte chocolade hint te krijgen in de koffie.
 • Mocht je deze mix drank à la minute willen maken zou je ervoor kunnen kiezen gebruik te maken van een sterk gezette iced coffee maar hou rekening met het feit dat de koffie een ander smaak profiel en minder cafeïne zal hebben. Hoewel we de Cold Brew optie met passie adviseren begrijpen we dat de dagen soms te kort zijn en dus zullen we het je vergeven.
 • Vind je deze variant iets te zacht? Je kan natuurlijk altijd nog je stoute schoenen aantrekken en een scheutje Ierse whisky naar smaak bij de koffie doen al adviseren we dit uiteraard met maten te doen en vanaf 18 jaar.
 • Disclaimer, deze koffie is onze impressie en dus niet het exacte recept van de Starbucks Irish Cream Cold Brew koffie, enige afwijking van de smaak is onze artistieke vrijheid bij het creëren van ons recept.

 

Wij hopen dat het bovenstaande recept voor een goede Irish Cream Cold Brew Coffee een geweldige basis bied welke je kan aanpassen naar jouw perfecte romige koffie, de lekkerste koffie is namelijk de koffie waar iedereen met volle teugen van kan genieten! Is dit recept toch niet wat je zoekt? Geen probleem, bij Kaminto hebben we talloze heerlijke koffie recepten om te proberen! We voegen ook regelmatig nieuwe recepten toe als we een unieke of heerlijke koffie tegenkomen dus wees vooral vrij om suggesties met ons te delen!

 

Naar top