cà phê trứng (Vietnamese eierkoffie)

Vietnamese eierkoffie, ook wel bekend als “cà phê trứng” in het Vietnamees, is een unieke en heerlijke koffievariant die zijn oorsprong vindt in Hanoi. Het is een zoete en romige koffiedrank die wordt bereid met eigeel, gecondenseerde melk, suiker en Vietnamese koffie. De eierkoffie heeft een rijke en romige textuur dankzij de combinatie van gecondenseerde melk en eigeel. Het eigeel voegt een zijdezachte en schuimige consistentie toe aan de koffie. De drank heeft een zoete smaak door de gecondenseerde melk en kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeuren door meer of minder suiker toe te voegen. Vietnamese eierkoffie is populair geworden in verschillende delen van de wereld vanwege zijn unieke smaak en textuur. Het is een heerlijke traktatie voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar iets anders dan de gebruikelijke koffievarianten. Wij gaan je leren hoe je deze heerlijke eierkoffie maakt!

Cà phê trứng, een heerlijke romige Vietnamese eierkoffie

Let op! Dit recept bevat melkproducten welke gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor mensen met lactose-intolerantie. Er zijn lactosevrije alternatieve mogelijk zodat iedereen kan genieten van deze koffie!

-Recept-

Wat heb je nodig:

 

 • 4 tl Trung nguyen (Vietnamese koffie, sterk gezette zwarte koffie)
 • 2 eetlepels gecondenseerde melk per kopje koffie (voor lactose vrij adviseren wij de nature’s charm condensed oat milk)
 • 1 eierdooier per kopje koffie
 • Suiker naar smaak (optioneel)
 • Warm water
 • Een kop of glas

Aan de slag:

 1. Neem het glas of kop en warm deze op met warm water zodat de koffie langer warm blijft, dit duurt ongeveer 5-10 minuten.
 2. Giet het water uit het glas of kop en maak deze droog.
 3. Vul de kop of glas met 2 eetlepels gecondenseerde melk  en plaats de Vietnamese koffiefilter (phin) over het glas of kop.
 4. Zet sterke zwarte koffie met behulp van een traditionele Vietnamese koffiefilter (phin), vul de Phin met de 4 theelepels Trung nguyen en tik aan de zijkant om de koffie gelijkmatig te verdelen
 5. Giet nu een kleine bodem kokend water in de Phin zodat de koffie nat word en wacht nu even (ongeveer 1 minuut)
 6. Schenk nu de Phin verder bijna vol met water en doe het deksel erop. Wacht nu tot al het water er doorheen is gelopen, dit zal ongeveer 3 tot 5 minuten duren. Loopt het water niet door? Draai dan het filter in de Phin een beetje zodat de gaatjes goed aansluiten.
 7. Scheid het eigeel van het eiwit en bewaar alleen de eierdooier.
 8. Voeg suiker toe aan de eierdooier naar smaak en klop het mengsel goed op tot het licht en schuimig is. 5 gram suiker is een goed begin, dit staat gelijk aan ongeveer 1 suikerklontje
 9. Giet de vers gezette koffie langzaam over de laag gecondenseerde melk in het glas. Roer goed om de melk en koffie te mengen.
 10. Giet voorzichtig het opgeklopte eigeelmengsel bovenop de koffie.
 11. Serveer de Vietnamese eierkoffie direct en roer voorzichtig door voordat je ervan geniet.

De oorsprong van Cà phê trứng, oftewel Vietnamese eierkoffie, wordt toegeschreven aan Nguyen Van Giang, een eigenaar van het Giang Café in Hanoi, Vietnam, in de jaren 1940. Volgens de overlevering ontstond deze speciale koffievariant tijdens een periode van melktekort. Nguyen Van Giang, op zoek naar een alternatief, gebruikte eigeel om een romige textuur aan de koffie toe te voegen. Het verhaal gaat dat hij experimenteerde met het opkloppen van eigeel, suiker en gecondenseerde melk om een schuimige topping te creëren die de melk in koffie zou kunnen vervangen. Het resultaat was een heerlijke en unieke koffiedrank met een zoete en romige smaak. Dit recept werd vervolgens doorgegeven van generatie op generatie en bleef een lokale specialiteit in Hanoi.

Het Giang Café, waar Cà phê trứng voor het eerst werd geïntroduceerd, bestaat nog steeds en staat bekend als een van de meest populaire plekken om deze speciale koffie te proeven. Na verloop van tijd heeft Cà phê trứng zich verspreid naar andere delen van Vietnam en is het ook internationaal bekend geworden. De unieke combinatie van gecondenseerde melk, eigeel en sterke koffie, samen met de traditionele bereidingswijze met behulp van een Vietnamese koffiefilter, maakt Cà phê trứng tot een heerlijke en onderscheidende koffievariant met een rijke culturele geschiedenis.


Cà phê trứng, of Vietnamese eierkoffie, is uniek vanwege de combinatie van ingrediënten en de bijzondere bereidingswijze. Hier zijn enkele aspecten die deze koffievariant zo speciaal maken:

 1. Gebruik van eigeel: Het gebruik van eigeel in koffie is niet gebruikelijk in veel delen van de wereld. Het eigeel wordt opgeklopt tot een schuimige consistentie en geeft de koffie een romige en zijdezachte textuur.
 2. Vietnamese koffiefilter (phin): Cà phê trứng wordt vaak gemaakt met behulp van een traditionele Vietnamese koffiefilter genaamd “phin”. Deze filter laat de koffie langzaam druppelen, waardoor een sterk en geconcentreerd brouwsel ontstaat.
 3. Gecondenseerde melk: De toevoeging van gecondenseerde melk aan de koffie geeft het een zoete en rijke smaak. Dit is een kenmerkend element in veel Vietnamese koffiedranken.
 4. Zoete smaak: Over het algemeen hebben Vietnamese koffiedranken, inclusief cà phê trứng, de neiging om zoet te zijn. De combinatie van gecondenseerde melk en suiker, samen met het romige eigeel, creëert een unieke zoetigheid die de smaakpapillen aanspreekt.
 5. Traditionele bereidingswijze: Het bereiden van cà phê trứng is een kunstvorm op zich. Het vereist zorgvuldig opgeklopt eigeel en de langzame doorloop van de koffie door de phin. Deze traditionele bereidingswijze draagt bij aan de authenticiteit en unieke smaak van de drank.
 6. Culinaire ervaring: Het serveren van cà phê trứng in lagen, met de romige eierlaag bovenop de sterke koffie en gecondenseerde melk, maakt het tot een visueel aantrekkelijke drank. Het is niet alleen een smaakvolle koffie, maar ook een ervaring voor de zintuigen.

Vietnamese eierkoffie is populair geworden in verschillende delen van de wereld vanwege zijn unieke smaak en textuur. Het is een heerlijke traktatie voor koffieliefhebbers die op zoek zijn naar iets anders dan de gebruikelijke koffievarianten. Al deze elementen samen maken cà phê trứng tot een bijzondere en heerlijke koffievariant die geliefd is in Vietnam en internationaal steeds meer aandacht krijgt. Het is niet alleen een drank, maar ook een culturele en culinaire ervaring. Wij hopen dat deze Vietnamese eierkoffie jou op geweldige ideeën brengt voor het passontbijt om zo weer eens wat nieuws aan tafel te brengen. Ãn ngon miệng nhé! (dit betekent eetsmakkelijk in Vietnamees)

 

Naar top