Irish Coffee

De naam schept misschien een verkeerde verwachting, de Irish coffee is namelijk niet gewoon een koffie die van Ierse koffiebonen word gemaakt, de Irish coffee is veel meer dan dat, het is een compleet nieuwe wereld van smaken! De traditionele Irish coffee is een relatief simpele cocktail met ‘slechts’ 3 ingrediënten. Doordat er Ierse whisky en volle room in deze koffie zit geeft het een heerlijk warm en knus gevoel wat het een ideale keuze maakt voor de koude winterdagen van het najaar om jezelf weer lekker mee op te warmen! Wisten je trouwens dat de Irish coffee al meer dan 80 jaar oud is? Het ontstaan van deze iconische cocktail is te bedanken aan Joe Sheridan. In het jaar 1940 was hij het hoofd van het Limmerick County vliegveld. Vliegtuigen anno 2023 zijn ontzettend modern en comfortabel maar dit was uiteraard nog niet het geval in 1940 toen vliegtuigverwarming nog niet bestond maar Joe Sheridan besloot een manier te bedenken om zijn verkleumde passagiers een warm welkom te heten. Sheridan bedacht een drankje waar hij een koffie met veel suiker royaal aanvult met een goede Ierse whisky. Toen een van de passagiers vroeg of het een Braziliaanse koffie was zei Sheridan lollig: “No, it’s an Irish

Kaminto Irish Coffee, de lekkerste opwarming voor de koude dagen

Let op! Deze cocktail bevat melkproducten welke gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken voor mensen met lactose-intolerantie. Er zijn lactosevrije alternatieve mogelijk zodat iedereen kan genieten van deze cocktail!

-Recept-

Wat heb je nodig:

 

 • 50 ml Tullamore D.E.W. Irish Whiskey (andere Ierse Whisky’s mogen ook)
 • 50 ml Verse slagroom * voor lactosevrije opties adviseren we de Alpro opklopbaar whipping.
 • 80 ml Verse espresso naar smaak
 • Verse nootmuskaat (poeder nootmuskaat werkt ook maar ruikt minder sterk)
 • 3 Verse goed ruikende koffieboontjes
 • 10 gram Rietsuiker, dit staat gelijk aan ongeveer een volle eetlepel of 2 suiker kontjes. Voor het beste resultaat adviseren we Demerara suiker vanwege de natuurlijke fruitige en karamelachtige smaakeigenschappen. Mocht je van zoetere smaken houden kan je meer suiker toevoegen.
 • Een goede mixer voor de room (vertrouw ons, dit is zoveel beter dan een hand melkopschuimer of een garde)
 • Een rasp indien nodig voor de verse nootmuskaat
 • Een lange lepel voor het roeren
 • Irish coffee glas of een ander glas met 230-250ml inhoud (je kan kiezen voor een ander glas maar let op dat dit glas goed tegen warmte kan en een dikke bodem heeft om de cocktail warm te houden).

Aan de slag:

 1. Irish Coffee serveer je in een goed warm glas. Vul de Irish coffee glas met kokend/warm water en laat deze goed opwarmen, dit zal afhankelijk van het glas 5-10 minuten kunnen duren.
 2. Neem de 50 ml Volle room en klop deze tot een dikke en gladde wolkachtige room, zet de room direct koud zodat deze goed koel en stijf kan worden. Dit kan enkele minuten duren voor het beste resultaat maar dit is erg belangrijk voor de kwaliteit van de room!
 3. Giet het hete water uit het glas. Let op! Dit glas zal nu heel erg heet zijn, als je hebt gekozen voor een glas zonder oor moet je oppassen dat je je handen niet verbrand!
 4. Neem het Irish Coffee glas en maak hier de cocktail in, begin met het toevoegen van de suiker zodat deze dadelijk goed kan oplossen met de koffie.
 5. Maak de koffie direct in het Irish Coffee glas en meng suiker goed door tot het is opgelost, let op dat je de koffie zo heet mogelijk zet.
 6. Als de suiker goed is opgelost in de koffie voeg je de Whisky toe en roer je deze nog even door.
 7. Neem nu de goed koude slagroom uit de koeling en leg deze voorzichtig boven op de cocktail, zorg ervoor dat je het niet vermengt, als de slagroom echt goed koud is zorgt het voor een heerlijk contrast die je smaakpupillen laat exploderen!
 8. Voor de garnering zorg je ervoor dat je (indien van toepassing) alles dat je hebt gemorst weg dept en leg je de 3 koffiebonen zorgzaam boven op de roomlaag. Neem het nootmuskaat en rasp/strooi wat vers over de koffie voor aroma.
 9. Now that’s a proper Irish Coffee, Joe Sheridan would be proud!

Joe Sheridan’s visie op de Irish Coffee

Sheridan beschrijft de perfecte Irish Coffee als volgt:

CreamRich as an Irish Brogue
CoffeeStrong as a Friendly Hand
SugarSweet as the tongue of a Rogue
WhiskeySmooth as the Wit of the Land

 

Sheridans brouwsel viel goed in de smaak en werd een vast onderdeel van zijn vliegveld, enige tijd later in 1952 had Stanton Delaplane het genot om zijn eerste ervaring met de cocktail te mogen voldoen en dankzij zijn status als bekende reisauteur werd de Irish coffee een heus begrip bij zijn terug keer naar de Verenigde Staten. Hoewel Sheridan´s cocktail niet de eerste is die sterke drank toevoegt aan koffie is zijn Irish Coffee wel verreweg de bekendste en misschien wel de meest geliefde optie in de koude en donkere dagen!

Mister Sheridan, Tá buíochas agam ort, you’re a legend! (Irish Gaelic vertaling van: ik bedank je). Het recept van deze koffie is onschuldig simpel, lactosevrij en suikervrij te maken zodat iedereen ervan kan genieten.

Een paar belangrijke voetnoten:

 • Experimenteren word aangejuicht maar gebruik alleen Ierse Whisky
 • Voor het beste resultaat word Demerara suiker geadviseerd maar palm of rietsuiker zal ook goed werken
 • Meng de suiker altijd met de koffie voor je de whisky toevoegt zodat het goed kan oplossen
 • Zorg ervoor dat de koffie goed heet is maar uiteraard niet verbrand om de smaken te behouden, experimenteer met meerdere koffiebonen voor het beste resultaat.
 • Zorg ervoor dat de slagroom echt goed koud is omdat de warme cocktail het anders te snel laat smelten. Het contrast tussen warm en koud zal ook als onweerstaanbare combinatie worden ervaren!
 • Gebruik bij voorkeur verse nootmuskaat voor het sterkste verwarmd aroma, dit versterk het knusse gevoel die deze cocktail op koude en donkere dagen brengt.
 • Mocht je eens willen weten hoe de lekkerste Irish coffee ter wereld smaakt? Ga dan zeker The Dead Rabbit in New York (VS)! Zij zijn al meerdere jaren aaneen bekroond tot de beste bar ter wereld, drie keer raden wat de signature drink van deze Ierse pub is? Inderdaad! De Irish Coffee! Hoewel je met dit recept veel van hun tips al te pakken hebt is het zeker de moeite waard om de meesters aan het werk te zien dus zet het op je bucket list!

 

Wij hopen dat deze Klassieke Irish Coffee geweldige basis bied om zelf mee te experimenteren, probeer bijvoorbeeld eens een andere whisky, gebruik andere koffiebonen of speel simpelweg met de garneringen om het uiterlijk van de cocktail een twist te geven. Disclaimer, hoewel de klassieke Irish Coffee onweerstaanbaar lekker is bevat deze wel alcohol en adviseren we deze cocktail met maten te drinken en pas vanaf 18 jaar. De wereld ligt aan je voeten, neem de stap en maak plezier om van te genieten.

Naar top