Coffee Caipirinha

Een koffie ‘the Brazilian way’. Voor vele mensen is het Brazilië een magische collectie van wonderlijke carnaval feesten, goede muziek, lekker eten en legendarisch gepassioneerd voetbal. Buiten de vele schoonheden die het land kent zijn ze ook zeer bevlogen in het maximale halen uit het leven, is het dan ook een verrassing dat Brazilië het antwoord heeft op een heerlijke koffie cocktail voor onder de zon? Maar wat is een Coffee Caipirinha? Veel mensen zullen de naam Caipirinha wellicht wel herkennen, dit is namelijk misschien wel de meest bekendste cocktail uit die zon overgoten land, iedereen die een Caipirinha hebben gehad zullen je maar al te graag vertellen dat deze cocktail niet voor niets wereldberoemd is. Deze populaire cocktail word gemaakt van Braziliaans Cachaça distillaat op basis van suikerriet (hierom is het vergelijkbaar met witte rum maar vergis je niet Cachaça is zeker een uniek geval!), verse limoen, ijs en bruine suiker.

Coffee Caipirinha cocktail

Cachaça 51:

Cachaça 51 is een familiebedrijf welke in bezit is van de familie Muller de Bebidas, met een marktaandeel van ongeveer 25% in hun thuismarkt Brazilië is de Cachaça 51 niet alleen de Braziliaanse marktleider maar ook veruit de grootste producent van Cachaça en dat is natuurlijk geen toeval. De Cachaça van de Muller de Bebidas is namelijk al vele male bekroond om de compleetheid en zuiverheid in smaak. Deze zonnestaal in een glas is zeer geschikt om puur te drinken maar komt volgens ons en vele andere het beste tot haar recht in een heerlijke Coffee Caipirinha 51!

-Recept-

Wat heb je nodig:

 

 • 100 ml Cachaça 51 Pirassununga
 • 50 ml Verse sterke espresso naar smaak
 • 2 theelepels rietsuiker of bruine suiker (staat gelijk aan ongeveer 6 gram suiker)
 • 1 verse limoen (voorverpakte limoen sap kan de smaak meer kwaad doen dan goed)
 • Koffieboontjes ter garnering (optioneel)
 • Limoen partjes ter garnering (optioneel)
 • Munt takjes ter garnering (optioneel)
 • Crushed ijs
 • Cocktailshaker (optioneel)
 • Bar/cocktail lepel of een dergelijke lange en dunne lepel
 • Een mooi dun rietje zoals bijvoorbeeld een gouden RVS rietje (we adviseren een dun rietje i.v.m. het crushed ijs)
 • Een longdrink glas van 300-350 ml (groter kan maar dan zal je meer crushed ijs moeten gebruiken)

Aan de slag:

 1. Zet het longdrink glas in de vriezer voor ongeveer 10-15 minuten en snij de limoen in schijfjes van ongeveer 3 millimeter (uiteraard mag het snijden van de limoen ook op andere manieren maar voor de mooiste presentatie en smaak adviseren we schijfjes van 3 millimeter).
 2. Neem nu het longdrinkglas en vul het glas een beetje gelaagd met het crushed ijs, de limoen schijven en de rietruiker tot ongeveer halverwege het glas, knijp een beetje wat limoensap in het glas om de smaak op te starten en voeg daarna de 100 ml Cachaça 51 toe en roer alles goed door met een lange dunne lepel. (mocht je dit lastig vinden kan je er ook voorkiezen alles in een shaker te doen en goed te schudden voor ongeveer 10 tot 15 seconden en het weer in het glas te schenken)
 3. Checken even of je nu voldoende volume in het longdrink glas hebt, als je de espresso zo dadelijk toevoegt moet de cocktail tot ongeveer 2 a 3 millimeter onder de rand van het glas blijven
 4. Neem nu de espresso (deze mag warm zijn maar je kan de koffie van te voren laten afkoelen om de cocktail langer koud te houden) en giet deze voorzichtig in het glas in het longdrink glas om het gelaagde effect te verkrijgen bij het serveren.
 5. Als laatste stap laten we alles samen komen met der garnering, eigenlijk kan je hier niks fout doen, laat vooral de inspiratie vloeien! Een paar voorbeelden van garneringen zijn wat verse koffiebonen boven op de crema laag van de koffie, wat fijn geraspte limoen schil, limoen partjes, munt blaadjes, een kleurrijke mini parasol of wat fijne rietsuiker gestrooid over het glas. Kijk van te voren vooral voor inspiratie op google hoe andere het doen!
 6. Muito obrigado voor het volgen van het recept e saúde camarada!
Golden Rules:

Het maken van de perfecte Espresso Martini is te herleiden aan de een paar gouden regels die je helpen de smaak op sublieme wijze tot leven te brengen in een glas vol plezier.

 

Rule 1:
Verse espresso:

Gebruik altijd een goede, sterke en verse espresso, de smaak van de koffie heeft wel degelijk impact op de smaak in deze cocktail dus gebruik goede vers gebrande koffiebonen, welke koffiebonen is vrij ter interpretatie van jouw smaakprofiel dus ga zeker experimenteren! Zorg ervoor dat zodra de espresso is gezet deze eerst een beetje afkoelt voor je begint met mixen om het smelten van de ijsblokjes te vertragen en een waterige smaak te voorkomen.

 

Rule 2:
Mix it wel!:

De coffee Caipirinha is een relatief simpele cocktail met slecht een paar ingrediënten maar voor de beste smaakbelevenis moet er echt goed gemixt worden, of je nou kiest voor het roeren met een bar lepel of voor het schudden met een shaker, zorg ervoor dat de Cachaça, het limoen sap en de rietsuiker goed met elkaar zijn vermengt voordat je de koffie eroverheen giet (Let op, schud de koffie niet mee om een gelaagd effect te krijgen in presentatie voor extra schoonheidspunten bij het serveren!).

 

Rule 3:
Suiker is smaak gebonden:

Voor vele is het begrip suiker een variabel, test altijd meerdere zoetheiden uit door te spelen met de soorten suikers en de hoeveelheid. Voor ons basis recept adviseren we zo’n 2 theelepels (6 gram) rietsuiker te gebruiken maar probeer zoveel mogelijk aan te passen aan de voorkeuren van je gezelschap, de lekkerste Coffee Caipirniha is de gene waar iedereen van kan genieten! 

 

Rule 4:
Goede Cachaça:  

Aangezien een Coffee Caipirinha voor het grootste gedeelte bestaat uit Cachaça zou het geen verrassing moeten zijn dat de kwaliteit van de Cachaça een grote impact heeft op het resultaat van al je werk. Hoewel de “perfecte” Cachaça voor iedere persoon iets anders kan betekenen zijn we het wel allemaal eens dat een goede kwaliteit Cachaça bestand is tegen de koffie en iets anders aan het smaakprofiel toevoegt dan alleen het alcoholgehalte. De zuivere, zoete en licht rokerige smaak van de Cachaça 51 Pirassununga, maakt volgens ons een uitstekende keuze om te gebruiken in een Coffee Caipirinha. Houd er wel rekening mee dan de Cachaça 51 Pirassununga een sterke drank is met een alcohol percentage van 40%.

 

Rule 5:
Presentation is key:

Edward Gibbon zei ooit “our work is the best presentation of our capabilities”. Dit zelfde principe is ook van toepassing op cocktails dus zeker je best om de smaken respect te doen met een mooie presentatie! Bij een Coffee Caipirinha is veel mogelijk kwa garnering, omdat deze cocktail een nogal zonnig karakter heeft kan een simpele mini parasol of een limoen schijf al een hoop doen maar probeer ook vooral te experimenteren met andere toppings zoals munt takjes, Bruine/rietsuiker en dergelijke andere varianten om deze cocktail een persoonlijke twist te geven!

Wij hopen dat deze tropische cocktail jullie door de hete zomerdagen sleept en een geweldige basis bied om zelf mee te experimenteren, probeer bijvoorbeeld de Coffee Caipirinha met een toevoeging van passievrucht voor een nog fruitigere smaak! Disclaimer, hoewel de Coffee Caipirinha onweerstaanbaar lekker is bevat deze wel alcohol en adviseren we deze cocktail met maten te drinken en pas vanaf 18 jaar. De wereld ligt aan je voeten, neem de stap en maak plezier om van te genieten.

Naar top