Tunki Cold Brew

Wie kent het gevoel niet, de zomer staat weer voor de deur, de dagen gaan weer goed tropisch worden en je bent op zoek naar een heerlijke verkoeling in plaats van een hete koffie maar je hebt toch echt cafeïne nodig om jezelf door de dagen heen te slepen. Geen paniek want wij hebben het antwoord, maak gewoon een heerlijke Cold Brew koffie van de Kaminto Tunki koffie! Dit recept is kinderlijk eenvoudig, vergt zo goed als geen inspanning en kan gemaakt worden terwijl je slaap of aan het werk bent zonder jezelf in tienen te delen. Wist je trouwens dat Cold Brew koffies vaak veel meer cafeïne bezitten dan normaal gezette koffies en dat de zuurgraad vele malen lager is? Dit zorgt voor een heerlijk zachte, soepele en enerverende koffie die je genoeg motivatie en verkoeling bied tijdens de stralende zomerdagen. Afhankelijk van de koffie soort is er ook nog een ander geweldig pluspunt, sommige koffies zoals de Kaminto Tunki hebben een zoet en soepel karakter welken tijdens het Cold Brew proces goed naar boven word gehaald zodat je deze koffie vaak met veel minder suiker (en soms zelfs helemaal zonder suiker) kan drinken wat hem ook nog eens iets gezonder maakt.

Kaminto Tunki Cold Brew, de verkoeling voor in de zomer!

Verder is Cold Brew koffie ook nog eens zo’n 2 weken te bewaren in de ijskast maar dan moet je er wel voor zorgen dat dit in een goed sluitbare verpakking doet zoals een vacuüm sluitbare weckpot of andere gelijkwaardige opties zoals een compleet sluitbare fles met anti lek ring voor een vacuüm sluiting. Dus kortom, zeker de moeite waard aangezien je er dagen lang plezier van kan hebben!

Kaminto Tunki

Volgens vele is de Peruviaanse Tunki boon de perfecte koffie, door vele geliefd en veelvoudig royaal beloond met prijzen en dat is geen toeval. Peru, “het land van overschot” zoals genoemd door het Quechua volk, staat bekend om de onberispelijke schoonheid van haar natuur, maar draagt ook de titel van prestigieuze koffie exporteur. Tussen al het ‘overschot’ is een duurzaam terrasplantage gevestigd waar de Tunki koffieplanten groeien. Zoals te verwachten is de ligging van deze plantage even schitterend als de koffiebonen afkomstig van deze plantage. De plantage is te vinden bij de ingang van het Tambopata National Park (zeker een bucket-list aanrader!). Dit fraaie park ligt ten noorden van het Titicaca meer, in de zuidelijke regio van de Peruviaanse Andes jungle. 

Smaakprofiel

Deze Peruviaanse muze heeft een zachte, volle body met een zomers bloemig aroma. Deze prachtige eigenschappen worden gecomplimenteerd door hints van cacao. onze prijswinnende koffie biedt een perfecte smaakbalans. Haar volle zoete chocolade tonen laten haar stralen. Als afscheid krijg je verfrissende nuances van rode bessen in de afdronk. Tunki bonen zijn de beste bonen uit Peru. De passie en het vakmanschap brengen deze koffie een diepgang in smaak die ongeëvenaard is. 

-Recept-

Wat heb je nodig:

 

 • 120 gram Kaminto Tunki koffie Cafetière maling (ook wel French press genoemd)
 • Een cold brew infuser wij kiezen voor de Hario Filter-in-coffee fles, voor kleine hoeveelheden is een cafetière (french press) een uitstekende keuze. Andere gelijkwaardige opties zijn mogelijk.
 • 1 liter koud water

 

Aan de slag:

 1. Neem de gemalen Kaminto Tunki koffie en doe deze in de filterhouder van de Hario fles.
 2. Neem het koude water en giet dit in de fles tot je deze goed vuld zodat alle koffiemaling onder water staat
 3. Neem een lepel en roer de koffie even goed door zodat alle koffiemaling goed nat is
 4. Zet de Hario Cold Brew fles nu in de ijskast en wacht 12 uur (wil je meer cafeïne of een intensere smaak? Laat de koffie dan tot wel 24 uur staan)
 5. Neem de Hario fless na 12 uur (of na een ander gewenste tijd) uit de ijskast en haal het filter gedeelde uit de fles. Mocht je hebben gekozen voor een wreckpot zonder ingebouwde filter zou je de koffie nu moeten uitzeven, wij adviseren een goed zeefdoek of kaasdoek 3 laags over elkaar te leggen en de koffie hier met beleid doorheen te gieten.
 6. En dat was het alweer! Je heerlijke Kaminto Cold Brew koffie is nu klaar voor gebruik. Welke koffie ga jij als eerste maken? Laat het ons weten!

Let op! Door een slecht oogst jaar is de Kaminto Tunki tijdelijk niet beschikbaar, wij adviseren onze vervanger, de Kaminto Monteverde, deze koffie heeft een gelijkwaardig smaakprofiel en komt in complete smaakbelevenis erg dichtbij de gerenommeerde Peruviaanse Tunki koffiebonen.

Een paar belangrijke voetnoten:

 • Nee, koffie warm zetten en deze vervolgens koud wegzetten is echt niet het zelfde. De verhitting die plaatsvind bij een normale koffie zetmethode veranderd namelijk de chemische samenstelling van de koffiebonen. De zuren en oliën die van nature aanwezig zijn in de koffiebonen verbinden zich met elkaar onder warmte wat een verandering van smaak meebrengt. Een hete koffie simpelweg laten afkoelen zal hem vlak, dood, bitter en zuur laten smaken en niet het wenste resultaat opleveren.
 • Zorg ervoor dat je voor deze Cold Brew koffie altijd gebruikt maakt van cafetière maling zodat je een goede smaak infusie krijgt. Als je een te grove maling neemt kan je niet genoeg smaak extraheren en bij een te fijne maling zal de koffie troebel worden en het filter verstopt raken wat het proces vertraagd of zelfs stopt. Als je een cafetière maling gebruikt voor de Kaminto Tunki Cold Brew krijg je een heerlijk licht zoete Cold Brew met chocolade tonen en fruitige hints van rode bessen in een mooi heldere diep bruin/roodachtige koffie.
 • Een Cold Brew koffie heeft vaak veel meer cafeïne dan een normale koffie, dit komt omdat er veel meer koffiemaling word gebruikt om de koffie te zeten en de koffiemaling langer word geweekt waardoor er meer lagen kunnen worden opgelost en er meer cafeïne kan worden geëxtraheerd. Het is voor Cold Brew koffie niet bijzonder om tot wel 250 mg cafeïne per kopje te bevatten.
 • Voor dit recept hebben we gekozen voor een 12 urige Cold Brew periode, dit werkt het beste voor mensen die een subtiele of pure koude koffie willen hebben. Ben je van plan je Cold Brew met veel melk te gaan gebruiken adviseren we de koffie tot 24 uur te laten weken omdat melk de koffie intensiteit zal afzwakken, je kan tijdens het maken van de koffie achteraf altijd nog water toevoegen om de koffie wat te verdunnen en de intensiteit te verminderen naar smaak.
 • Heb je meer Cold Brew gemaakt dan je op kan? Geen probleem, een Cold Brew bezit een lagere zuurgraad dan een normale koffie wat betekend dat je deze koffie prima tot wel 2 weken in een goede dichte container of fles in de ijskast kan bewaren zonder verlies van smaak of aroma. Voor het beste resultaat adviseren we niet meer koffie te maken dan je in één opdrink om zo de versheid te verbeteren en kans op gezondheidsklachten te verminderen.
 • Er zijn koffiemachines zoals de JURA Z10 volautomaat koffiemachine die de optie bieden van een verse Cold Brew koffie zonder de lange bereidtijd. Deze koffiemachines maken gebruik van een ‘Cold Extraction Process’ functie die koud water onder hoge druk maar langzaam pulserend door de koffiemaling perst wat een gelijkwaardige smaaksensatie bied als de traditionele Cold Brew, het enige nadeel van deze optie is dat deze geweldige Koffiemachines helaas wel een serieuze investeringen vergen maar mocht je dit er voorover hebben is het zeker de moeite waard! Als je dezelfde verhouding van koffiemaling en water aanhoud zoals het recept hierboven zou je dezelfde smaakbelevenis moeten ervaren als dat je onze methode volgt.

Cold Brew te bitter? Komt je Cold brew koffie toch bitter uit het vet? Geen paniek, wij gaan je helpen.

 • Het kan zijn dat je verhouding niet klopt en je te weinig koffiebonen gebruikt voor de hoeveelheid water. Minder koffiemaling resulteert dat het water meer kan onttrekken uit een kleine hoeveelheid koffie wat voor over extrahering kan zorgen. Bij over extrahering krijg je ook de negatieve smaaktonen van de koffie mee geweekt zoals de bitterheid.
 • Je gebruikt een te fijne maling, tijdens het weken is er meer contact oppervlak met de koffiemaling en zal het proces worden versneld wat ook kan leiden tot over extrahering
 • Je laat de koffie te lang trekken. Bij Cold Brew koffie is de gouden regel dat je de koffie altijd tussen de 12 en 24 uur moet laten weken. Afhankelijk van de koffie die je hiervoor gebruikt kan het zo zijn dat je de koffie te lang laat weken en je net zoals met thee zetten een bitter resultaat krijgt. Probeer altijd eerst 12 uur uit en ga indien jou smaak ernaar verlangd daar uit experimenteren met steeds 2 uur langer weken.
 • Je laat de koffie op een te hoge temperatuur trekken, zeker op warme dagen is het belangrijk dat het water in de Cold Brew koud blijft. Het extrahering proces werk sneller bij hogere temperaturen en dat is bij Cold Brew juist niet wat we willen hebben! ‘Slow en steady wins de race’ en zorgt voor de lekkerste smaken! Om dit te voorkomen adviseren we altijd de Cold Brew koffie in de ijskast te laten trekken.

Wij hopen dat het bovenstaande recept voor een heerlijke verkoeling gaat zorgen deze zomer zodat jij voortaan ook op de hete dagen een cafeine boost kan krijgen om van te genieten. Is dit niet de verkoeling waar je naar zoekt? Probeer eens deze Braziliaanse koffie cocktail met kick als alternatief! Zorg ervoor dat je vaak langs komt want iedere keer als we een unieke of heerlijke koffie tegenkomen delen we deze maar al te graag met jou dus wees vooral vrij om suggesties met ons te delen!

Naar top